Core • Mama

Tijdens de zwangerschap word je in Nederland heel erg goed gemonitord. Wat een voorrecht om hier zwanger te kunnen zijn met zulke professionele kennis en begeleiding om je heen.

Echter was mijn ervaring dat deze begeleiding na de zwangerschap summier was. Ergens absoluut begrijpelijk. Want je hebt, als alles goed is gegaan, is een gezond kindje op de wereld gezet. En als de laatste hechtingen eruit zijn, dan rest er op de nacontrole te zeggen dat het goed is verlopen want het (of de) kindje(s) zijn goed ter wereld gekomen. En dat is natuurlijk ook een fantastisch feit. Het lichaam krijgt nu 3 maanden de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen voor we weer aan het werk gaan.

Maar fysiologisch heeft een lichaam minimaal 10 maanden nodig om de eerste herstelfase te doorlopen. Hier wordt het herstel gestart om op te ruimen wat de zwangerschapshormonen tijdens de zwangerschap ingezet hebben. Om ruimte te maken voor de baby is er onder andere het hormoon relaxine aangemaakt wat ervoor zorgt dat jouw gewrichten heel soepel en laks worden. Mooi voor de baby, net wat minder voor jou. Bijna elk aspect in je lijf is anders na een zwangerschap!

Ook de diastase wordt vaak genoemd als boosdoener van bepaalde rugklachten. Dit heeft ergens effect op je core stabiliteit. Maar vergis je niet in hoe jouw ‘start’ kracht als basis mee telt in je revalidatie van de zwangerschap. Ook als je regelmatig sport hoef je nog geen goede basis core kracht te hebben helaas. Dit heeft onder andere te maken dat wij bijvoorbeeld in onze jeugd al te weinig bewegen omdat we zoveel zitten in op school. Geloof me, ik heb bodybuilders onder behandeling gehad die echt een belabberde core stabiliteit hadden. Terwijl ze toch echt 6 van de 7 dagen in de sportschool zitten, als het niet meer is.

Wat is je ‘core’ dan eigelijk hoor ik je denken. Dit is een enigszins complexe (maar natuurlijke) samenwerking van een spierkorset. Dieper gelegen kleinere buik en rugspieren om wel te verstaan. Je diafragma (ademhalingsspier onder je longen) en de bekkenbodem doen ook mee. En het gaat om minimale aanspanning op de juiste momenten. Je moet deze combi eigelijk altijd aanspannen bij een beweging. Bij welke beweging dan ook! Vanuit hier moet de coördinatie en stabiliteit van alle bewegingen gedirigeerd worden. Maar dit gebeurt vaak niet. Met als gevolg dat de grote rugspieren bijvoorbeeld gaan overcompenseren. En er te veel druk kan komen op de wervels of het bekken. Of je nu net 6 weken geleden bevallen bent of je kind al 30 is. We kunnen altijd de juiste combinatie van stabiliteit, coördinatie en kracht vinden. Het is van belang dan ook het lichaam als een persoonlijk en geheel plaatje mee te nemen vanuit een keten. We werken aan de zwakke punten en versterkte de al aanwezige kracht.

Mogelijkheden:

  • gratis screening - status preasens - kracht/stabiliteit/coördinatie/algeheel bewegen.
  • eenmalige cursus
  • 6 weekse cursus - 2 trainmomenten per week
  • 12 weekse cursus - 2 trainmomenten per week

Last but not least; laat ik absoluut duidelijk zijn in dat ik jouw je persoonlijke kracht wil laten hervinden. Op basis van fitheid. Ik ga nooit richting onrealistische doelen. Elk lichaam werkt en is anders. Het lichaam heeft tijd, voeding en beweging nodig om te herstellen en dat respecteer ik. Mijn doel is je sterk te laten voelen, fit voelen, en preventief in plaats van symptoombestrijdend te werk te gaan. Je te leren hoe te bewegen zodat je later je eigen valkuilen zelf kunt herkennen.